PV Montagesysteem vastschroeven

Den Haag – TNO adviseert bij de montage van zonnepanelen alleen een systeem te gebruiken dat direct of indirect aan het constructieve deel van het dak wordt bevestigd. Volgens de organisatie worden veel zonnepanelen onveilig bevestigd.

Een ophangsysteem voor zonnepanelen moet op een hellend dak altijd direct of indirect aan het  constructieve deel van het dak(gording) worden bevestigd. Dit dient al dan niet via de zogenoemde tengel te gebeuren.

ziegeldach_dachhaken_xl

Huizen zijn vaak voorzien van  hellende daken. Vaak worden ophangsystemen voor zonnepanelen op een panlat of op het dakbeschot bevestigd. Dit gebeurt uit kostenoverwegingen. TNO meldt dat deze manier van bevestigen risicovol is omdat de panlat en het dakbeschot geen constructieve onderdelen van het dak zijn.

 

Onveilige situaties

De panlat en het dakbeschot kunnen de krachten die optreden door het eigen gewicht of de windbelasting van het zonnepaneel niet aan. Dit kan leiden tot schade en onveilige situaties waarbij er delen van het dak kunnen vallen.

Breken

De sterkte en kwaliteit van panlatten zijn vaak niet bekend. Ze zijn uitsluitend geschikt voor het dragen van dakpannen, meldt TNO. Het bevestigen van relatief zware zonne-energieproducten , levert een groot risico op het breken van de lat.

Geen directe sterkte

Panlatten zijn  over het algemeen met nagels bevestigd aan de tengels. Ook die verbinding is niet berekend op de andere krachten dan het dragen van pannen, ook al zijn de tengels zelf goed bevestigd aan het constructieve deel van het dak. Afhankelijk van het soort dakbeschot kan of mag aan het dakbeschot(of plaat) geen directe sterkte worden ontleend. Bij een massiefhouten dakbeschot is dit geen probleem. Maar bij een dakbeschot van spaanplaat of een ander plaatmateriaal, is het zeer twijfelachtig of deze de extra belasting kunnen dragen.

Montagesysteem

TNO adviseert bij de montage van zonnepanelen alleen een montagesysteem te (laten) gebruiken dat direct of indirect aan het constructieve deel van het dak wordt bevestigd.

Reacties zijn gesloten.